Miksi tapahtumat myyvät loppuun?

Myyntipöytäsalin tungosta Tracon 7:ssä vuonna 2012. Kuva: Ville Raikko.Myyntipöytäsalin tungosta Tracon 7:ssä vuonna 2012. Kuva: Ville Raikko.

Kuten Traconista tänä vuonna huomattiin, tapahtumat voivat myydä loppuun, jolloin lippuja ei enää myydä. Suurissa, kansainvälisissä konserteissa tämä ei ole harvinaista ja isot artistit myyvätkin loppuun minuuteissa. Miksi näin on ja mistä loppuunmyynti johtuu? Kysymys saattaa tuntua alkuun hassulta, mutta vastaus ei ole kaikille selkeä.

Tilanteita on oikeastaan kahdenlaisia. Ensimmäisessä tilanteessa esimerkiksi istumapaikkoja on rajoitettu määrä. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa oopperat, teatterit, konsertit, ja niin edelleen. Näissä tilanteissa lippuja on tarkasti rajattu määrä, jonka jälkeen paikkoja tapahtumaan ei enää ole.

Toisessa tilanteessa järjestäjä arvioi tilaan sopivan väkimäärän ja lippujen määrä vastaa tilaan sopivaa väkimäärää. Tällaisia tapahtumia ovat muun muassa festivaalit ja conit, kuten Tracon. Tällaisessa tapauksessa lippumäärän arviointi ei ole helppoa mutta se on välttämätöntä.

Lippujen määrä tapauksessa kaksi riippuu muutamasta tekijästä, joista suurin on tila, jossa tapahtuma järjestetään. Traconin tapauksessa suurena tekijänä on Tampere-talo, ja sen paloturvallisuusmääräykset. Tampere-taloon on viranomaisten toimesta määritetty korkein sallittu väkimäärä, joka talossa saa olla samanaikaisesti sisällä. Koska rajaa lähestyttiin viime vuonna, tämä raja määritti tänä vuonna Traconin lippujen määrän. Käytännössä ainoastaan rajaamalla lippujen määrän, pystyimme takaamaan talossa sisällä olevien turvallisuuden, myös hätätilanteessa.

Me Traconin järjestäjät toivoisimme, että jokainen halukas pääsisi tapahtumaan. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista, ja tilavastaavana jouduin ilmoittamaan conitealle jo viime syksynä, että Tracon 8 tulee myymään loppuun. Näin kävi enkä usko tilanteen tulevaisuudessa muuttuvan, joten verkkokaupasta ennakkolippujen ostaminen on tärkeää jatkossa.

Karo Leikomaa
Tracon 8:n tilavastaava